Als je een ontwerp maakt, wil je dat deze gedrukt wordt zoals jij in gedachten had. Maar hoe zorg je daar voor? We zetten vier redenen op een rijtje waarom je ontwerp tóch anders uit de printer of drukpers kan komen. Let dus goed op bij het maken van je ontwerp!

Kleurverschil

Een veelgemaakte fout is het kleurgebruik in het design. Er bestaan CYMK-kleuren en RGB-kleuren, de CYMK-kleuren zijn doffer dan de RGB-kleuren. Het CYMK-model wordt gebruikt voor objecten die zelf geen licht kunnen geven, dit wordt dus toegepast op drukwerk. Het RGB-model wordt gebruikt voor beeldschermen. Gebruik voor je drukwerk dus altijd kleuren uit het CYMK-model, om er zeker van te zijn dat de kleuren niet anders uitvallen dan je had gewild!

Geen afloop

Zorg daarnaast voor minimaal drie millimeter afloop op het ontwerp. Wanneer er geen afloop op het design zit valt er een deel van de creatie weg tijdens het uitsnijden. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Wij ontvangen graag een bestand waarbij je ontwerp drie millimeter rondom afloopt. Dit betekent dat je ontwerp drie millimeter over de ‘rand’ doorloopt, zet je tekst of afbeeldingen dus ook niet te dicht tegen de kant.

Geen outlines

Als je gebruik maakt van een lettertype dat niet standaard op je computer is geïnstalleerd, is het belangrijk om het lettertype mee te sturen, anders verandert het lettertype bij de drukker. Een nog betere optie is om het lettertype om te zetten naar lettercontouren, ook wel outlines genoemd. Hierdoor ziet het opmaakprogramma het lettertype als afbeelding, waardoor er niks veranderd of gewijzigd kan worden in de tekst wanneer het gedrukt wordt.

Te kort tegen de rand

Tot slot, houd er bij het maken van een boekje rekening mee dat teksten of afbeeldingen niet te kort tegen de rug staan. Wanneer dit wel het geval is, zijn ze niet meer makkelijk te zien. Zorg er daarnaast voor dat de tekst niet te dicht tegen de rand van een pagina staat, als het boekje flink wat pagina’s heeft. Het binnenste vel is namelijk korter dan de omslag, dan kan het zomaar zijn dat het paginanummer eraf valt. Houd hier rekening mee in je ontwerp.

Meedenken

Twijfel je over een ontwerp dat je hebt gemaakt? Vraag ons gerust om hulp; wij hebben immers ervaring met het maken van ontwerpen en weten waar we het over hebben. Door samen te praten over de mogelijkheden, komen we tot een passend ontwerp dat uit de printer komt zoals jij dat wenst.