Wij krijgen als PostNL-retailpunt regelmatig pakketten in onze handen die onvoldoende ingepakt zijn. Het resultaat? Kans op beschadiging van zowel het pakket als de inhoud. Ook aan de gegevens op de doos laat het soms nogal eens te wensen over. Hoe voorkom je dit? Wij hebben daarvoor wat handige tips op een rijtje gezet.

Met naam en toenaam

Waar mag het naartoe en van wie komt het af? Zorg dat de gegevens van de ontvanger en de verzender duidelijk op de verzenddoos staan. Wanneer je een verzendlabel aanmaakt via Marktplaats gebeurt dit automatisch, maar sommige andere platforms geven enkel een barcode. In dat geval scheelt duidelijke adressering heel veel mocht het pakket ooit kwijtraken.

Vul de verzenddoos op

Een verzenddoos die te groot is, zorgt ervoor dat hetgeen verzonden wordt, kan gaan schuiven. Dit kan zowel de inhoud als de verzenddoos beschadigen. Het eerste is sowieso niet wenselijk, het tweede kan er óók voor zorgen dat het pakket niet heelhuids de eindbestemming bereikt – of nog erger, dat het pakket kwijtraakt. Zorg dus dat wat in je pakket zit stabiel ligt. Schud er desnoods thuis mee om het te checken! Je kunt van alles als opvulmateriaal gebruiken: noppenfolie, foam, karton, maar ook gewoon oude kranten of folders.

Wees creatief met gebruikte dozen

Wanneer je zelf iets bestelt komt dat (als het goed is) in een prima verzendverpakking. Als je regelmatig iets moet verzenden is het zonde om zulke dozen weg te gooien. Een tijdje terug kon je op onze Facebook-pagina al zien hoe creatief iemand geweest was met een gebruikte pizzadoos! Nog een tip – wees niet al te zuinig met tape, en wrijf de tape goed aan. Je zult ervan versteld staan hoe vaak wij dit voorbij zien komen!

Brievenbuspakketje of niet?

Het wil nogal eens voorkomen dat iemand een pakket heeft aangemeld als brievenbuspakketje, maar dat het niet door de brievenbus past. En dat terwijl je het zelf thuis kunt checken met, jawel, jouw brievenbus.

Verpak zoals jij het graag zou ontvangen

Deze tip grijpt terug op de gulden leefregel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet. Uiteindelijk is dit namelijk waar het om gaat: zou jij je pakket graag ontvangen op de manier zoals het nu ingepakt is? Als het antwoord ‘nee’ is, dan zul je toch echt beter je best moeten doen.

Je ziet dat veel van deze tips eigenlijk wel vanzelfsprekend zijn, maar toch is dat in de praktijk geen garantie dat het ook allemaal goed gaat. Maar wanneer je goed bovenstaande tips naloopt bespaar je jezelf, de ontvanger en de postbode veel mogelijke kopzorgen. Weer wat geleerd!