Zeventien jaar geleden openden de deuren van Drukkerij Kluytenaar voor het eerst. Dat was niet de eerste keer dat André achter de drukpers stond. Als kind al maakte hij kennis met de grafische industrie en de fascinatie voor inkt en papier is nooit meer weggegaan.

De drukkerij van mijn oom

“Ik heb altijd affiniteit met de grafische industrie gevoeld”, kijkt André terug. “Elke zaterdag was ik in de drukkerij van mijn oom te vinden en later kwamen daar de vakanties bij. Ik vond het super interessant om mee te helpen en te zien welke mooie producten hij maakte. Voor mij was het een logische stap om na de lagere school naar de Grafische School te gaan en daar alle fijne kneepjes van het vak te leren. Later deed ik nog ervaring op bij andere drukkerijen en ontstond het idee om iets voor mezelf te beginnen.”

Eigen drukkerij

De wens voor een eigen bedrijf werd steeds groter en André onderzocht de markt. “Ik heb gekeken of het mogelijk was om een bestaande drukkerij over te nemen maar uiteindelijk bleek het toch interessanter om zelf iets op te zetten. Ik vond een locatie aan de Leemskuilen, investeerde in de nodige drukpersen, zocht de eerste klanten en in november 2005 rolden de eerste opdrachten van de band. Ik moest echt op nul beginnen, het was een spannende tijd. Daarom haalde ik zoveel voldoening uit elke nieuwe klant die binnenkwam. Met het aantal klanten dat groeide, groeide ook het personeelsbestand; al snel kwam Ingrid mij helpen”, aldus André.

Drukwerk versus printwerk

Die markt verandert steeds, op vele vlakken. “Vroeger was drukwerk écht de ultieme manier om iets over te brengen. Met de komst van de nieuwe generatie printers, is de klant iets sneller tevreden. Wij hebben natuurlijk nog steeds voorkeur voor het echte originele drukwerk; als kenner zien wij echt wel het verschil namelijk. Maar we moeten natuurlijk met de klanten meedenken. In de loop der jaren zijn de oplages veranderd en dan kan het interessanter zijn om te kiezen voor printwerk in plaats van drukwerk.”

Digitalisering maakt creatief

Digitalisering is niet meer weg te denken. André: “Dat is de reden dat er weinig orders meer binnenkomen voor briefpapier. Facturen worden door bedrijven steeds vaker digitaal verstuurd, briefpapier is steeds minder nodig. Waar vroeger een pallet briefpapier werd besteld, is het nu een doosje. Niet erg maar ik moest als ondernemer wel op zoek naar andere opdrachten. Die hebben we gevonden in de medische wereld; een groot deel van de dag drukken en vouwen onze machines bijsluiters van medische producten.”

Eigen ontwerpen

Ontwerpen is nog steeds iets waarvoor je terecht kunt bij Kluytenaar. “Ook daarin zien we een grote verandering in de afgelopen jaren. Door verschillende computerprogramma’s kunnen mensen nu zelf een ontwerp maken. Waar ze voorheen erg kritisch waren op ontwerpen die door professionals werden gemaakt, zijn ze nu super trots op iets wat ze zelf gemaakt hebben. Als professional kun je daar iets van vinden, maar we drukken het graag voor de klanten. Hun tevredenheid staat voor ons voorop.”

Verandering

De wereld van de drukker staat nooit stil. “Geweldig om deel te kunnen zijn van de ontwikkeling”, vindt André. “Terugkijkend op mijn eerste stappen in de drukkerij van mijn oom, is vast te stellen dat er veel is veranderd. En die veranderingen zullen ongetwijfeld ook in de toekomst plaats blijven vinden. Laat dat maar gebeuren, wij zijn er klaar voor.”