Papier is materiaal dat iedereen gebruikt. Je kan ermee verpakken, bedrukken en knutselen. Ook kan erop geschreven worden en zit het in schriften en boeken. Het is meestal wit en wordt gemaakt van plantenvezels afkomstig van hout, katoen, riet of vlas.

De werkelijke impact op bossen

Je hebt het vast wel eens gehoord, mensen om je heen die zeggen: “om papier te maken worden er veel bomen gekapt, echt slecht voor het milieu.” Daar is echter niets van waar. De stam van de boom wordt niet gebruikt voor papier, het zijn de kleine takjes ‘het afval’ van de boom wat wordt gebruikt voor het maken van papier. De stam wordt gebruikt in de bouw/maakindustrie, voor planken en balken.

Het zou dan ook logisch zijn dat men denkt dat bossen krimpen, dit is echter ook niet waar. Het is zelfs zo dat Europese bossen dagelijks groeien met een oppervlakte van ongeveer 1.500 voetbalvelden. Wereldwijd wordt het hout van de bomen voor 50% gebruikt voor energie, 28% voor de bouw en maar slechts 13% voor papier.

 

Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt

Papier kan goed gerecycled worden, daardoor zijn er minder grondstoffen nodig om er nieuw papier van te maken. De vezels kunnen echter wel te kort worden en verslijten, waardoor het moeilijker wordt om een nieuw vel papier te maken. Kranten en golfkarton worden veelal gemaakt van gerecycled papier, hier wordt eerst pulp van gemaakt en daarna worden de kranten en het golfkarton gemaakt. Dankzij recycling zijn oud papier en karton de voornaamste grondstof bij de productie van nieuw papier en karton.

 

Papier wordt ook gesorteerd

Naast dat er alleen afvalscheiding is tussen plastic, oud papier en compost, wordt er bij Drukkerij Kluytenaar ook papier gescheiden. Zo is er een afvalbak speciaal voor gebruikt karton, schoon papier en idem papier, dat is papier met een bepaalde coating erop. Deze verschillende papiersoorten hebben andere recycling processen en door het gescheiden wordt het recyclen makkelijker en efficiënter.

Papier is een veelzijdig materiaal dat we dagelijks gebruiken. De productie van papier krijgt veel kritiek maar eigenlijk is het duurzame materiaal helemaal niet zo slecht als we denken. Met de mogelijkheden van nu kan het grootste gedeelte van papier gerecycled worden en dat maakt het een duurzaam product.