Met kleuren kun je heel veel zeggen, meer dan je nu misschien denkt. Kleur is emotie of roept emotie op. Voor je huisstijl, ontwerp, doelgroep of organisatie moet je dus echt goed nadenken over welke kleuren vertellen wat jij wilt zeggen. We leggen je graag even de kleurtheorie uit.

Kleuren zijn simpelweg te verdelen in twee categorieën: primaire (blauw, geel en rood) en secundaire (groen, oranje en paars) kleuren. We leggen de verschillende emoties en betekenissen uit:

Blauw

Wereldwijd is blauw de meest favoriete kleur. Niet verwonderlijk als je weet dat de kleur een gevoel van rust, betrouwbaarheid en volwassenheid betekent. Licht- of donkerblauw maakt ook nog uit: lichtblauw staat voor vriendelijkheid en donkerblauw straalt kracht uit.

Rood

Gevaar! Maar ook passie, liefde en opwinding. Pure emotie dus en daarom adviseren we voorzichtig te zijn met deze kleur. Als accent prima maar als hoofdkleur kan het overweldigend en schreeuwerig overkomen. Eén ding is zeker: rood trekt de aandacht.

Geel

Voel je de warmte al? Zomer, vriendelijkheid, een nieuw begin, creativiteit en vertrouwen. Allemaal positieve associaties die geel naar boven haalt. Spontaniteit komt naar voren bij het gebruik van deze kleur.

Groen

Duurzaamheid, natuur en dus veiligheid; dat is wat groen oproept. Biologische en ecologische producten kúnnen niet zonder deze kleur.

Paars

Kies je voor paars, dan kies je voor luxe, rijkdom, creativiteit en spiritualiteit. Wil je overdaad en luxe uitstralen, dan kun je niet om paars heen. Vaak wordt er niet voor deze kleur gekozen, dus als je wilt opvallen moet je zeker paars overwegen.

Oranje

Ligt de nadruk van je ontwerp op vreugde, vriendelijkheid, energie en jeugdigheid, dan is oranje helemaal jouw kleur. Er schuilt één gevaar in deze kleur: een overload aan oranje maakt speels en kan zelfs als kinderlijk gezien worden.

Zwart/wit

Zwart en wit zijn officieel geen kleuren maar hebben zeker wel betekenis in een ontwerp. Letters worden meestal in zwart of wit weergegeven, afhankelijk van de ondergrond.
Zwart wordt vaak geassocieerd met kracht, elegantie en luxe en kan als achtergrondkleur stoer en krachtig overkomen. Het is tijdloos en straalt zelfverzekerdheid uit.
Wit staat voor schoonheid, puurheid en simpelheid. Het maakt een ontwerp fris en verzorgd en het is perfect te gebruiken in combinatie met alle andere kleuren.

Met deze uitleg in gedachten, ben je vast geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan. Denk goed na over je ontwerp en de kleuren die je gebruikt. Als wij je nog ergens mee kunnen helpen: we staan voor je klaar.