Er komt het een en ander bij kijken als je iets wilt versturen. Hoe ga je het verpakken, inpakken en versturen? Wat zijn de tarieven en hoe groot mag je pakketje zijn? Dat soort onderwerpen komt vandaag hier aan bod. Wist je dat…

… je makkelijk (en goedkoper) online labels kunt aanmaken?

Via de site en mobiele app van PostNL kun je snel en eenvoudig labels aanmaken voor jouw te versturen pakketten. Je vult de benodigde gegevens in en kunt direct betalen. Dit is goedkoper dan wanneer je in het postkantoor komt! Je krijgt een barcode die wij scannen; vervolgens komt het verzendlabel direct uit de printer en kan jouw pakket verzonden worden.

… je het retouradres nooit moet vergeten?

Je kunt uiteraard ook in het postkantoor of handmatig je pakket van de juiste adresgegevens voorzien. Het belangrijkste is dat je de adressen goed leesbaar op de doos schrijft en dat je je eigen adres niet vergeet. Mocht er onverhoopt iets met het pakket gebeuren, dan kan PostNL daar beter mee omgaan. Het is ook verstandig om een briefje met het (retour)adres in de doos te doen voor het geval de verzenddoos beschadigd raakt.

… de meeste mensen hun spullen onvoldoende inpakken?

Pakketten worden door PostNL grotendeels automatisch verwerkt. Dat wil zeggen dat jouw verzenddoos over diverse lopende banden en door verschillende glijgoten gaat alvorens het in de handen van de bezorger belandt. Misschien wordt jouw pakket op de zijkant of op z’n kop gestapeld, of komt er een zware doos bovenop te staan. Kortom, je weet niet wat er met je pakket gebeurt. Allemaal goede redenen om te zorgen dat je een verpakking kiest waarin de inhoud zo min mogelijk kan schuiven. Een te grote doos kan ervoor zorgen dat de inhoud gaat bewegen en zo beschadigd raakt, een te strakke verpakking kan gaan scheuren. Met vulmateriaal kun je jouw pakket verder beschermen. Zelfs oude kranten zijn prima om een doos mee op te vullen!

… je online een verzendlabel kunt aanmaken voor aangetekende zendingen?

Je kunt veel doen met de website en app van PostNL. Het is zelfs mogelijk om aangetekende poststukken online te frankeren, ook voor pakketten naar het buitenland.

… je sinds kort ook invoerrechten betaalt op zendingen onder de €22 naar het buitenland?

Per 1 juli betaal je ook invoerrechten op pakketjes die je ontvangt uit het buitenland die een declaratiewaarde hebben van €22 of minder (inclusief verzendkosten!). Je betaalt nu €7 handelingskosten en invoerrechten voor verzendstukken tot €150; daarboven €13. Tip: als je een betaallink krijgt van PostNL, dan betaal je iets minder.