Een folder of brochure is een goede manier om te laten zien wat jouw bedrijf in huis heeft. Het laat in een oogopslag duidelijk zien wat je te bieden hebt. Een mooie en effectieve manier om alle informatie en afbeeldingen kwijt te kunnen in jouw folder/brochure is door middel van een drieluik drukwerk. In deze blog vertellen we je meer over de mogelijkheden en verschillende soorten vouwen bij een drieluik drukwerk.

Wat is een drieluik?

In drieluik drukwerk wordt het printwerk voorzien van twee rillijnen (en vouwen). Hierdoor wordt jouw folder/brochure opgesplitst in zes delen (3 vlakken aan voorzijde en 3 vlakken aan achterzijde). Bij de techniek rillen wordt er als het ware een vouwlijn in het drukwerk geperst. Door het aanbrengen van de ril is het mogelijk om het drukwerk netjes en strak te vouwen. Het plaatsen van de rillen kan op verschillende plekken, waardoor het drukwerk gevouwen kan worden als wikkel, luik of zigzag. Hieronder lichten we de verschillende vormen voor je uit.

Wikkelvouw

Een populaire uitvoering van de drieluik is een wikkelvouw. Bij een wikkelvouw worden de twee buitenste delen naar binnen gevouwen. Het meest gebruikelijke is om de rechterkant als eerste naar binnen te vouwen, vervolgens wordt de linkerkant hier overheen gevouwen. Hierdoor ontstaat er zoals de naam al zegt een wikkel.

Houd er rekening mee dat zodra je voor een wikkelvouw ontwerp gaat, de flap die je als eerste naar binnen vouwt net iets minder breed is. Anders kan de brochure/folder niet gevouwen worden.

Luikvouw

Een luikvouw is te vergelijken met een raamkozijn, waarbij de linker- en rechterzijde naar binnen worden gevouwen. De zijdes overlappen elkaar niet en als je de luikvouw in het midden openvouwt, zie je alle informatie aan de binnenkant. Bij een luikvouw kun je de plaats van de opening zelf bepalen. Zo kun je de linkerkant minder breed maken waardoor de opening van de folder/brochure meer aan de linkerkant zit. Hierdoor kun je een heel eigen design maken.

Zigzagvouw

Bij een zigzagvouw, ook wel harmonica of Z-vouw genoemd, worden de zijdes in tegengestelde richting gevouwen. Bij een zigzagvouw zijn de opgemaakte vlakken even groot. Een zigzagvouw bestaat vaak uit drie luiken (zes pagina’s), maar het kan ook om vier of meerdere luiken gaan.

Een voorbeeld van een z-vouw is een kaart die wij een tijdje terug voor Recreatiepark de Leistert mochten maken.

De paginering van je drieluik drukwerk

Als je kiest voor een drieluik, dan zijn de paginanummers misschien wat lastig te volgen. Op de eerste pagina (de buitenzijde), zijn de pagina nummers 5, 6 en 1. Op de binnenzijde zijn de paginanummers 2, 3 en 4 te vinden. De paginanummers en afmetingen worden bepaald door hoe de folder/brochure in gevouwen toestand gebruikt wordt.

Wil je jouw ontwerp in een drieluik laten afdrukken, maar weet je niet precies wat de afmetingen of specificaties zijn? Wij denken en kijken graag met je mee!