Een printer, zo gewoon in ons dagelijks leven. Je drukt op de knop en je document rolt eruit. Voor de kosten hoef je het niet te laten: een huis-tuin- en keukenprinter staat al voor een paar tientjes in huis en doet waar hij voor gemaakt is, namelijk printen. En met een beetje geluk ook kopiëren en scannen. Wat weet jij eigenlijk over printers?

Van luxeproduct tot alledaagse hulp

In 1953 werd voor de allereerste keer een printje gemaakt door een printer die aan een computer verbonden was. Een wonder van technologie en dat kon natuurlijk alleen maar in Amerika. De ouderen onder ons kennen het systeem nog wel: een doorlopend vel papier (in rollen of op de afscheurlijn gevouwen) met twee papierstroken aan de zijkant die het papier op zijn plek hielden. Uiteraard was de printer een luxeproduct die echt niet bij iedereen in de woonkamer stond. De evolutie is snel gegaan en kwamen er steeds nieuwere, snellere en betere versies.

Als het niet op een A4’tje past

Standaard printers produceren het liefst op maximaal A4 formaat, kleinere papiersoorten en enveloppen kunnen ook. Groter wordt lastig, dan ben je al snel gebonden aan een ‘kantoorprinter’. Er zijn echter printers die hun hand niet omdraaien voor een printje van 600 m2. Ja, lees nog maar een keer, da’s groot hè? Dan hebben we het niet meer over een tekstdocumentje maar over achtergronden voor film en tv.

Drukken of printen?

Printen is iets anders dan drukken, al zal de leek het verschil niet kennen. Laten we het erop houden dat drukken professioneler is en vooral wordt gebruikt voor grote oplages. Het printen van tegenwoordig gaat meestal om inkjet of laser. Bij drukken gaat het om offset waarbij inkt van een drukplaat via een rubberen rol wordt overgedragen op het papier. Digitale drukpersen drukken de inkt direct op papier en het is afhankelijk van het doel welke techniek gebruikt wordt en het meest geschikt is. Een goede drukker kan je het beste advies geven.

Vloeibaar goud

Printerinkt is één van de duurste vloeistoffen ter wereld. Wist je niet hè, je dacht dat het champagne, olie of brandstof voor de Spaceshuttle was, toch? Niet voor niets draagt de vloeistof de naam ‘vloeibar goud’, waarbij opgemerkt moet worden dat goud niet zo duur is, dus die naam slaat eigenlijk nergens op. Maar goed, duur spul dus en daarom zaak om er zuinig mee om te gaan. Printerinkt wordt vaak gemengd en met de drie basiskleuren die je in een cartridge vindt – cyaan, magenta en yellow – kunnen alle kleuren gemaakt worden. Ook een knap staaltje techniek, dat de printer precies weet hoeveel van welke kleur gebruikt moet worden om jouw favoriete kleur te kunnen printen. Overigens kun je drie keer de wereld rond als je alle cartridges die weggegooid worden naast elkaar legt. En dan hebben we het alleen over de cartridges van particulier gebruik. Het zijn leuke weetjes om indruk mee te maken op een feestje.

Printen of drukken? Laat de keuze over aan de kenner. Heb je een grote oplage, een speciaal formaat of behoefte aan een print waar jouw printertje niet aan durft te beginnen? Kom gerust langs, vertel ons wat je wilt, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.