Met je afstudeerscriptie laat je zien wat je de afgelopen jaren geleerd hebt. Je wilt dus goed voor de dag komen als je jezelf presenteert. Je geeft als het ware een uitgebreid visitekaartje af. Niet ondenkbaar dat je toekomstige werkgever geïnteresseerd is in het document. Ook al leven we in een digitale wereld; de opleiding vraagt vaak om een hardcopy. Bij Kluytenaar kunnen we het drukken van jouw afstudeerproject voor je verzorgen. We geven je graag wat tips om waarmee je een goede indruk maakt bij degene die jouw werk moet beoordelen.

Kies voor een passende binding

Je kunt ervoor kiezen om je scriptie als een pakket losse blaadjes in te leveren, maar daarmee scoor je waarschijnlijk geen punten. Twee nietjes is ook niet aan te raden als binding. Je kunt voor verschillende soorten binding kiezen; wij stellen een gelijmde of een wire-o binding voor. Bij die laatste zijn de pagina’s gebonden door een spiraal en liggen tijdens het bladeren de pagina’s plat. Dat is makkelijk voor degene die met een rode pen door het document moet gaan. Bij deze variant kun je kiezen voor een dikkere omslag. Een gelijmde binding ziet er professioneler uit en houdt lang; de levertijd voor deze variant is iets langer dan bij de wire-o binding.

Kies voor kleur

Grafieken vallen beter op als je kleuren gebruikt. Ook foto’s komen beter tot hun recht; niet voor niets wordt tekst wel eens ‘functioneel grijs’ genoemd. Het oog wordt altijd getrokken naar kleur. Het is duurder om een document in full-colour af te laten drukken. Het is aan jou om de afweging te maken of het je de investering waard is. Extra tip als je voor zwart/wit kiest: gebruik verschillende patroontjes in je grafieken om de verschillen goed te kunnen benadrukken en maak je grafieken niet te klein.

Kies voor enkelzijdig of dubbelzijdig printen

Zijn er eisen vanuit de opleiding? Dat geldt natuurlijk voor het totale document maar enkel- of dubbelzijdig kan een keiharde eis zijn. Dubbelzijdig is duurzamer en staat mooier. Zorg daarbij wel dat hoofdstukken altijd op de rechterpagina beginnen; voeg daarvoor voldoende lege pagina’s toe. Op de achterzijde van de titelpagina wordt eigenlijk nooit iets gedrukt, hou die traditie in stand. Het voorwoord komt dus op de eerstvolgende rechterpagina. Paginanummering kent ook een etiquette: op de rechterpagina komt het cijfer rechtsonder en op de linkerpagina linksonder. Dat is in Word vrij eenvoudig in te stellen.

Kies voor netheid

Sla je document als PDF op, zodat je zeker weet dat er aan de posities niets meer kan veranderen en de lay-out blijft zoals jij die bedoeld hebt.  Vanzelfsprekend voorkom je spelfouten in je teksten; laat het document een keer doorlezen door een ander. In teksten die je zelf geschreven hebt, zie je fouten doorgaans niet meer omdat je weet wat er moet staan.  Als laatste check je nog één keer of de inhoudsopgave klopt en of het document aan alle eisen van de opleiding voldoet. Informeer bij de drukker hoe lang de levertijd is en zorg dat de stukken op tijd binnen zijn.

Tot slot nog dit …

Met deze tips moet het goed komen met jouw schooldocument. We wensen je veel succes met de laatste loodjes. Laat ons weten wat we voor je kunnen betekenen, dan zorgen we er samen voor dat je een verpletterende indruk maakt op de examencommissie.