Al in de zesde klas (wat nu groep 8 heet) werkte André voor het eerst met een drukpers – bij het bedrijf van zijn oom, die een drukkerij aan huis had in twee garageboxen. In die drukkerij begon André als zaterdaghulp met opruimen en poetsen, maar al snel ging hij ook vakantiewerk doen. Zo rolde hij het drukkersvak in, waar hij inmiddels al meer dan 40 jaar ervaring in heeft. In dit blog lees je hoe hij deze expertise inzet om iedere klantvraag om te zetten naar een fantastisch resultaat!

Feeling voor het vak

De meeste vakantiebaantjes of eerste jobs zijn geen garantie voor je verdere loopbaan. Bij André was dat wel zo – werken in de drukkerij bleek direct een voltreffer. “Ik vond het leuk om te kunnen werken met machines en techniek”, begint hij te vertellen. “In de drukkerij was het toen veel handwerk: als er iets gedrukt moest worden moest je de tekst met losse letters in een zethaak ‘zetten’. Het was ambachtelijk werk.”

André merkte dat hij er feeling voor had. Zodoende wist hij na de lagere school direct waar zijn toekomst lag en begon hij direct aan de grafische school. “Ondertussen bleef ik wel werken bij het bedrijf van mijn oom”, gaat hij verder. “Via dat bedrijf kon ik ook alle benodigde opleidingen volgen die nodig waren voor mijn vak. Daar heb ik uiteindelijk twaalf jaar gewerkt.”

Meer dan een machine bedienen

In al die jaren is de wereld een stuk digitaler geworden en de drukwereld is daar geen uitzondering op. “Ik heb het geluk dat ik de ambachtelijke kant van het vak heb kunnen leren”, vertelt André. “Vroeger deden we van alles op een degel; van drukken, nummeren van loten, rillen, stansen tot perforeren. Tegenwoordig gebruik ik de degel alleen nog voor dat laatste. Ondanks alle technologische veranderingen voel ik mijzelf nog steeds een drukker.”

“Drukken is namelijk meer dan een machine bedienen”, gaat hij verder. “Tijdens mijn opleiding heb ik ook veel geleerd over papier en inkt; hoe die zich gedragen, en hoe die je drukproces beïnvloeden. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je uitdagend papier zoals een reliëf goed kunt drukken – soms betekent dat andere inkt gebruiken – of hoe je zorgt dat je pers ultradun 40-grams papier toch kan pakken. Uiteraard moet het eindresultaat ook naar wens zijn.”

Vakwerk door vakkennis

In de tijd dat André zich het vak van drukker meester maakte behoorde veel basiskennis tot de lesstof, zoals bovengenoemde informatie over papier en inkt en hoe die twee soms reageren. “Ik heb geleerd problemen op te lossen en maatregelen te nemen die problemen juist kunnen voorkomen”, zegt André tenslotte. “Zo kan ik problemen aan mijn machines vaak zelf wel verhelpen, of in ieder geval een werkbare noodoplossing bedenken. Ook voor specifieke klantvragen ga ik altijd op zoek naar een passende oplossing. Die uitdagingen maken mijn werk iedere dag weer mooi om te doen.”